Biserica evanghelică
Programul de vizitare a Bisericii fortificate Sf. Stefan – monument UNESCO:
Marti – Miercuri Inchis
Luni -Joi-Vineri -Sămbata – Duminica
Program: 09 – 17
Nr. tel. info. ; 0744179039
Biserica evanghelică din Saschiz a fost construită la sfârşitul secolului al XV-lea (între anii 1493-1496 ) de către coloniştii saşi din localitate. Monumentul impresionează prin frumuseţea expresivă a proporţiilor şi prin riguroasa adaptare a elementelor de fortificare la formele unui lăcaş de cult. Există un etaj fortificat care este suprapus peste navă şi cor, precum şi un drum de strajă scos în consola deasupra arcurilor masive. Din exterior, edificiul apare ca un bastion, cu arcuri impunătoare construite deasupra uriaşilor contraforţi de piatră şi cărămidă elemente caracteristice tuturor monumentelor gotice. Frumuseţea arhitecturală se îmbină însă cu destinaţia defensivă a Bisericii fortificate, în spatele arcurilor fiind încă vizibile fantele gurilor de aruncare. Datorită distanţei considerabile dintre vatra satului şi colina pe care a fost construită Cetatea ţărănească, în decursul timpului, Biserica fortificată a devenit principalul loc de refugiu al sătenilor.
Turnul cu ceas
Turnul din Saschiz este una dintre cele mai frumoase construcţii medievale din Transilvania, aparţinând, ca şi Biserica fortificată, arhitecturii săseşti de secol XV. Înalt de x metri, turnul marchează şi astăzi centrul comunei Saschiz. Funcţia sa defensivă este trădată de existenta gurilor de aruncare şi a celor 12 lucarne care ritmează acoperişul îmbrăcat în ţiglă smălţuită divers colorată. Şi tot acoperişul, prin cele patru turnuleţe de pe colţuri şi prin flesa foarte ascuţită, cu baza în formă de bulb, aminteşte prin forma sa şi prin materialele utilizate de elegantul turn ce i-a servit ca model: Turnul cu Ceas din Sighişoara.
Astăzi, puteţi admira complexul monumental alcătuit din Biserica Evanghelică şi turnul cu ceas la doar câţiva metri de şoseaua principală (E60) ce trece prin mijlocul Saschiz-ului.
Cetatea ţărănească
Cetatea ţărănească ce domina şi acum Saschiz-ul este încă o urmă a framantarilor epocii medievale. Construită pe un deal împădurit, la aproximativ 2 km de vatra satului, fortificaţia a fost ridicată în secolul al XIV-lea pentru a proteja de invazii pe locuitorii din Saschiz şi din alte şase comune alăturate, care au ajutat la construirea ei. Şi cetatea este opera comunităţii germane din zonă, de aceea trebuie remarcat specificul acestui loc de refugiu în condiţiile în care majoritatea fortificaţiilor săseşti au fost ridicate în jurul bisericilor din centrul aşezării.
Lucrările au început în anul 1347, după cum indică o inscripţie de pe zidul de NV al cetăţii. Tot în zidul din incintă (înalt de 7-9 metri) au fost inserate şi cele patru turnuri de colţ şi cele două de poartă, toate cu funcţii de supraveghere şi de apărare. Denumirile acestor turnuri Turnul Şcoalei, Turnul Muniţiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Porţii şi Turnul de Pază reflectă buna organizare a comunităţii. În înteriorul cetăţii se află o capelă, din care astăzi nu a mai rămas decat o ruină. Singura urmă intactă este fântâna adâncă de 65 de m care se spune că face legătura, printr-un tunel subteran, între incinta cetăţii şi centrul comunei Saschiz.
Ca şi stil arhitectonic, cetatea aparţine perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic (este terminată în secolul al XIV-lea), fapt confirmat de acoperişul într-o singură pantă şi de gurile de tragere prevăzute cu o grindă din lemn care se putea roti pentru a putea înlesni ochirea cu ghiulele şi arcuri de săgeţi.Detaliile tehnice sunt însă depăşite de frumuseţea ruinei care îşi proiectează silueta fantomatică printre copacii de pe marginea drumului de acces, invitând călătorii să-şi elibereze imaginaţia printre zidurile ei